Han är den intellektuella världskändisen från Sverige. Johan Norberg har föreläst över hela planeten om de positiva effekterna med vår öppna, innovativa och globala värld. Han har publicerat över 20 böcker, är en hyllad dokumentärfilmare och hedersledamot vid flera prestigefyllda institut.
Hans föreläsningar beskrivs som graciösa, skarpa och kraftfulla. Ständigt med fokus på att sprida den öppna världens förtjänster. Med hjälp av historia och ekonomi bemöter Johan vanliga invändningar mot kapitalism, liberalism och globalisering. I stället visar han hur det är just dessa krafter som gör världen till en bättre plats, och han har siffrorna att bevisa det!
Nyheterna svämmar över av oroligheter, konflikter och krig. Du läser om humanitära katastrofer, människor på flykt och ökande klyftor i samhället, men om du tittar upp från mediebruset ser du att vetenskap, teknik och entreprenörskap hela tiden ger oss större möjligheter. Oroligheterna som präglat vår värld under 2020-talet har gjort det påtagligt att världen är en oförutsebar plats och det reser besvärliga frågor om framtiden. Utifrån sin sedvanliga optimism ger Johan Norberg oss en påminnelse om att oavsett hur skakigt det kan se ut i geopolitiken och på världsmarknaden, är det varken enkelt eller tryggt att isolera sig från omvärlden. Samhällen och företag kan fortfarande tjäna både välstånd och säkerhet på ett globalt fokus. Hur dramatiska konflikter än är ska vi komma ihåg att historien lär oss att ingenting varar så kort som föreställningen att allt har förändrats för evigt.
Johan Norberg är föreläsaren, dokumentärfilmaren, författaren och idéhistorikern som vet hur man skiljer fakta från antaganden och anekdotiskt berättande. Han har stått på scener från Stockholm till Sydney, från Buenos Aires till Beijing och från Kairo till Capitol Hill. Hyllad för att göra komplexa idéer lättillgängliga har han gjort sig ett namn bland såväl studenter som politiker och stora företagsledare.
Med stor kunskap föreläser Johan om allt från global ekonomi till populärvetenskap. Han erbjuder publiken storslagna berättelser om människan genom historien, allt för att hjälpa dig att bättre förstå dåtiden, samtiden och framtiden. I en snabbt föränderlig värld integrerad med hundratals länder och tusentals affärsområden krävs det en oavbruten förmåga att förstå komplexitet och tillåta sig att bli utmanad. Och kom ihåg att de klokaste militära och ekonomiska ledarna vet att det viktigaste är att ha en plan som man kan avvika från. En plan som är tillräckligt öppen för improvisation och justeringar under resan gång, därför att det enda vi vet att vi kan förvänta oss är det oförväntade.
Varje publik som Johan Norberg talar inför är garanterad lärdomar för livet som hjälper ditt företag se de stora perspektiven. Han är en uppskattad föreläsare både för stora företag och väletablerade organisationer. Johans utstrålning lyser upp scener såväl som genom skärmar.
Med böcker som Till världskapitalismens försvar (2003), Framsteg – Tio skäl att se fram emot framtiden (2016), Öppen/Sluten – Hur människan skapar och förstör framsteg (2020) och Det kapitalistiska manifestet (2021) har Johan profilerat sig som en av världens främsta experter inom marknadsekonomi, liberalism och globalisering. Under sin karriär har han publicerat ett tjugotal böcker och flera av dem har vunnit utmärkelser, liksom de har fått strålande recensioner från världskändisar som Steven Pinker och Matt Ridley.
Dessutom har han fått ett antal prestigefyllda pris såsom the Distinguished Sir Antony Fisher Memorial Award och guldmedalj från tyska Hayek Stiftung som samma år delades med den tidigare brittiska premiärministern Margaret Thatcher.
Förutom sin imponerande författarkarriär är Johan Norberg också dokumentärfilmare. I sina filmer vederlägger han påståenden med fakta, och utmanar populära föreställningar om ämnen som geopolitik, miljöfrågor och exotiska platser som Sverige. Han har också en videoserie om innovation och entreprenörskap som heter ”New and Improved”. En gemensam nämnare är att han använder idéhistorien som ett kraftfullt verktyg för att förstå samtiden.
Han publicerar kontinuerligt krönikor och artiklar i flera stora svenska nyhetstidningar och kan även ses i internationell press. Tillsammans med Fredrik Segerfeldt och Mattias Svensson står han bakom podcasten The Usual Suspects som de kallar ”en nyliberal efterfest”.